Na vsebino

 

 

Prešernova nagrada

 

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

 

Prve nagrade so bile podeljene leta 1947, na dan kulturnega praznika. Nagrade so bile z zakonom, sprejetim leta 1955, poimenovane po Francetu Prešernu. Že leta 1956 je zakon natančneje opredelil znanstvena področja, največja sprememba pa je bila sprejeta leta 1961. Nagrade so od tedaj namenjene samo še umetniškim delom, razdeljene pa so na Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Število nagrad se je spreminjalo vse do sprejetja zakona konec leta 1981. Tedaj je bilo število nagrad omejeno na največ tri Prešernove in največ deset nagrad Sklada. Zakonska sprememba iz leta 1991 je število nagrad še bolj zmanjšala, in sicer na največ dve Prešernovi nagradi oziroma največ šest nagrad Prešernovega sklada.

 

Dobitniki Prešernovih nagrad za književnost

 

 

Vilenica

 

Mednarodna literarna nagrada za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike.

 

Nagrada Vilenica se podeli na Mednarodnem literarnem festivalu avtorju iz Srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. To srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov se vsako leto dogodi v kraški jami Vilenica, po kateri je nagrada tudi dobila ime. Nagrada se podeljuje vse od leta 1986.

 

Poleg velike nagrade pa podeljuje tudi nagrada Kristal Vilenica. Kristal podeljujejo za najboljši nastop na vseh literarnih branjih oziroma za najboljšo objavo v zborniku Vilenica. Zanj se potegujejo vsi navzoči avtorji. Podelitev poteka na literarni matineji na gradu Štanjel.

Najmlajšo izmed vileniških nagrad, mlado Vilenico, pa podeljuje Kulturno društvo Vilenica iz Sežane.

 

Nagrajenci Vilenice po letih

 

 

Kresnik

 

Nagrada za najboljši roman preteklega leta. Njen pobudnik in organizator je bil Vlado Žabot. Od leta 1997 nagrado podeljuje dnevnik Delo na kresni večer.

Delova nagrada kresnik je priznanje za najboljši roman v preteklem letu. Razglasitev dobitnika poteka  vsako leto na Rožniku. Pisatelji se za to nagrado potegujejo že petnajst let, vse od leta 1991. Časopisna hiša Delo jo je pod svoje finančno okrilje vzela pred štirinajstimi leti. Doslej je bilo za nagrado nominiranih 70 avtorjev, med njimi le sedem žensk.

 

Nagrajenci po letih

 

 

Rožančeva nagrada

 

Literarna nagrada za najboljše izvirno esejistično delo preteklih dveh let.

 

Nagrado Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko podeljujejo od leta 1993. Najprej sta jo podeljevala založba Mihelač in časnik Dnevnik, leta 1998 pa je organizacijo, zagotavljanje sredstev ter imenovanje in usklajevanje dela žirije prevzel Sklad Marjana Rožanca, ki sta ga leta 1998 ustanovili založbi Nova revija in Mihelač.

 

Nagrajenci po letih

 

 

Grumova nagrada

 

Nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo v minulem letu. Ime je dobila po Slavku Grumu, prvič pa so jo podelili leta 1979.

Grumovo nagrado podeljujejo vsako leto v okviru Tedna slovenske drame, katerega organizator je Prešernovo gledališče v Kranju. Pravico do prijave predstav imajo vsa gledališča in nestalne gledališke skupine; prijavi se lahko eno ali več predstav na osnovi slovenskega dramskega besedila.

 

Nagrajenci po letih

 

 

Jenkova nagrada

 

Priznanje za najboljšo slovensko pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

 

Jenkovo nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP) za najboljšo pesniško zbirko v preteklih dveh letih. Nagrado podeljujejo vsako leto v Prešernovem gledališču v Kranju že vse od leta 1986.

 

Nagrajenci po letih

 

 

Veronikina nagrada

 

Nagrada za najboljšo pesniško zbirko, ki se podeljuje od leta 1997 dalje.

 

Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko podeljuje Mestna občina Celje vsako leto poleti, na Starem gradu v Celju, v okviru prireditve Veronikini večeri. Nagrada se podeljuje od leta 1997.

 

Nagrajenci po letih

 

 

Fabula

 

Fabula je  nagrada časopisne hiše Dnevnik za najboljšo zbirko izvirne slovenske kratke proze, izdane v preteklih dveh letih.

 

Od leta 2006 podeljuje časopisna hiša Dnevnik, v okviru Mednarodnega festivala zgodbe – Fabula, nagrado za najboljšo zbirko kratke proze, ki je bila izdana v zadnjih dveh letih. Fabula je  literarno priznanje avtorju, zmagovalec pa prejme denarno nagrado 4.000 evrov.

 

Nagrajenci po letih

 

 

Nobelova nagrada za literaturo

 

Nobelovo nagrado za literaturo podeljuje Švedska akademija od leta 1901. Podeljujejo jo na osnovi oporoke Alfreda Nobela.

 

Nagrajenci po letih

 

 

Bookerjeva nagrada
    

Nagrado za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske, podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969. V letu 1993 je bila prvič podeljena nagrada Best of Booker, 2008 je bila podeljena drugič ob 40. letnici nagrade. Obe je dobil Salman Rushdie za roman Midnight's Children (sicer zmagovalec iz leta 1981).

 

Nagrajenci po letih

 

Copyright© 2007-2021 MKI Gostovanje Dolher