Lansko leto smo obeleževali 140 obletnico rojstva Zofke Kveder (1878–1926), naše prve poklicne pisateljice, publicistke in urednice. Avtorica je tudi prva pisateljica, uvrščena v nacionalno zbirko Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev.

 

 

 

 

 

Pred tremi leti je v tej kanonični zbirki izšel četrti zvezek; vanj je ob njenem najbolj znanem delu Njeno življenje in še neobjavljeni kratki pripovedni prozi uvrščen tudi roman »NADA«, ki je prvotno izhajal le časopisno v letih 1902–1904. Zofka Kveder, ena prvih slovenskih intelektualk in svetovljank, mdr. je živela in delovala v Trstu, Pragi in Zagrebu, je v svojem pisanju v ospredje praviloma postavljala žensko – njeno (notranje) življenje, boje, stiske in radosti. Tudi v Nadi plastično izrisuje še dandanes nepresežen konflikt ženske, razpete med njeno tradicionalno vlogo (matere) na eni strani in (ljubezensko) emancipacijo in samouresničitvijo na drugi.

Na kakšnih razpotjih se je znašla Nada? Se ji je uspelo notranje osvoboditi? Zaživeti srečno in izpolnjeno življenje? Kdo so bili njeni moški (demoni)? In kakšni so bili? Kaj jo je na poti oviralo? Kaj gnalo naprej? To je le nekaj izhodiščnih vprašanj, ki nas bodo spodbudili k pogovoru o še eni spregledani ženski slovenske (literarne) zgodovine!

Pridružite se nam na srečanju bralnega kluba KIRA KNJIGA v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 18.30 v Pravljični sobi Mestne knjižnice Izola. Veseli bomo vašega razmišljanja!

Bralni klub vodi literarna kritičarka in prevajalka Diana PUNGERŠIČ.

Udeležba v bralnem klubu je brezplačna.

Bralni klub je projekt bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

Copyright© 2007-2020 MKI Gostovanje Dolher