psi

 

 

Oktobrsko dogajanje v Mestni knjižnici Izola se je zaključilo s predstavitvijo knjige [psi]. Knjigo avtorja, ki (še vedno) želi ostati nerazkrit, je predstavil dramski igralec Bojan Maroševič.
    Že dobro leto knjiga [psi] buri duhove med slovenskim prebivalstvom. O njej se govori in piše v revijah, na televiziji, na spletu, v lokalih, na cesti ... Govori se, da je ljudem spremenila življenje, da jim je prinesla ljubezen in srečo in govori se, da je »nateg«, da je vse le dober marketing. Govori se tudi, da ni nič novega, da je »vse skupaj« le zavito v lep papir in govori se, da je začetek revolucije, ki bo spremenila svet. Kaj je torej res in kaj ne, nas je potemtakem zanimalo tega četrtkovega večera v izolski knjižnici.
    »Knjiga [psi] ni nekaj o čemer se lahko kar tako govori, knjigo [psi] je potrebno doživeti. In če jo bereš kot nek roman, na hitro in brez upoštevanja pravil, potem je branje izguba časa,« je komentiral dvome in vprašanja, ki spremljajo izdajo tega čudovitoslovja, Bojan Maroševič, ki se je v času nastajanja knjige družil z anonimnim avtorjem. Knjiga [psi] razbere človeški um in postavlja ogledalo naši psihi, razkriva pomen prave ljubezni, predstavi skrivnost in bistvo zaljubljenosti. Govori o treh razumih – Instinkt, Emocio, Racio (REI), ki se kombinirajo v dvanajst značajev in tvorijo dvanajst svetov. S psihološko teorijo, imenovano REI, knjiga razvozla številne uganke. Razkriva tudi 7 skrivnosti, vendar sedma ostane nerazkrita. Skrivnostna številka 7 se pojavlja konstantno, saj gre za t.i. »sedmo knjigo življenja«. Obsega 777 strani, izšla je 7. 7. 2010 v 7. 777 izvodih.
    Komu je knjiga namenjena?
Avtor sporoča, da je bila knjiga [psi] ustvarjena z namenom, da bi človeštvu vrnila ljubezen. Snovana je tako, da jo lahko vsakdo razume, pomembno je le, da se s knjigo oz. njeno vsebino sooči brez predsodkov. Vsak bralec, ki misli, da bere to knjigo, se moti, kajti v resnici knjiga bere njega. In moti se tudi, kdor misli, da je to knjigo našel. V resnici knjiga najde vas, saj s pomočjo naključij prav išče pot do tistih, ki so se znašli v pomembnih življenjskih preizkušnjah in na razpotjih. Tistim, ki niso zadovoljni s svojim življenjem, namigne, kje je težava in kako jo premostiti. Knjiga je kot zrcalo, v kakršnem se še niste ogledovali, in morda z njeno pomočjo odkrijete svoj resnični svet. Deluje kot misel, s katero se v začetku le poigravaš, kmalu pa odkriješ, da si prav to iskal vse življenje.

 

Ksenija Orel

 

Copyright© 2007-2020 MKI Gostovanje Dolher