Search
Search

PREDSTAVITEV KNJIGE »MEŠČANSTVO V ZALIVU: DRUŠTVENO ŽIVLJENJE V HABSBURŠKEM TRSTU«

Mestna knjižnica Izola vabi na PREDSTAVITEV KNJIGE »MEŠČANSTVO V ZALIVU: DRUŠTVENO ŽIVLJENJE V HABSBURŠKEM TRSTU«, ki jo je napisala dr. DAŠA LIČEN.
Delo razkriva dinamiko socialnih in kulturnih procesov, v katerih so bili med letoma 1848 in 1914 udeleženi Tržačani in Tržačanke. Obenem gre za prispevek k antropološkemu razumevanju procesov oblikovanja meščanskega habitusa, konstrukcije moderne civilne družbe, razširjanja nacionalnih idej, emancipacije žensk in združevanja v intelektualne mreže. Avtorica analizira štiri društva in rekonstruira tržaško meščansko družbeno in kulturno dinamiko na način, ki mesta ne zarisuje in interpretira kot sestavljanke nasprotujočih si nacionalnih entitet.
Dr. Daša Ličen je odgovorna urednica Glasnika Slovenskega etnološkega društva in vodja Sekcije za kulturno dediščino pri Zvezi zgodovinskih društev Slovenije. Daša Ličen je tudi docentka na Univerzi v Mariboru. Je prejemnica več nagrad in štipendij. Bila je prejemnica priznanja Filozofske fakultete za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja za leto 2020/2021.
Z avtorico se bo pogovarjala dr. KATJA HROBAT VIRLOGET, predstojnica Oddelka za Antropologijo in kulturne študije UP FHŠ.
Lepo vabljeni v SREDO, 22. NOVEMBRA 2023, OB 19. URI v čitalnico Mestne knjižnice Izola.