Search
Search

SREDA, 20. JULIJ 2022, OB 19:00: ARISTOFAN: OSE; SREČANJE BRALNEGA KLUBA KIRA KNJIGA

V poletnih mesecih se Kira knjiga znova seli v Arheološki park Simonov zaliv, ki je več kot odlično prizorišče za branje starih, a še kako aktualnih antičnih tekstov. Tokrat se bomo družili ob Aristofanovi politični satiri OSE (prev. Andreja. N. Inkret, Celjska Mohorjeva založba, 2011). Osrednjega junaka te stare atiške komedije pesti Slovencem precej domača navada – odvisen je od tožarjenja. Starec se svoji zaljubljenosti v sodišča ni pripravljen kar tako odreči, čeprav ga sin skuša manije odvaditi, v vlogi sodnika namreč prav po otroško uživa, na žalost pa tako neredko tudi sodi – naivno in podkupljivo. Komedija je uperjena zoper atenski sodni sistem, v celoti sloneč na starih in najrevnejših predstavnikih atenske družbe, ki se s sojenjem »preživljajo« in so lahka tarča demagogov in politikantov.

OSE bodo tako izvrstna priložnost za razmislek ne le o atenskem sodnem sistemu, temveč tudi o poslanstvu in vlogi sodišč, sodnikov (sodnic?) in sploh instituta sojenja v naših družbenih ureditvah.

Se vidimo na julijskem srečanju bralnega kluba Kira knjiga, v sredo, 20. JULIJA 2022, ob 19.00 v Arheološkem parku Simonov zaliv.

Bralni klub vodi literarna kritičarka in prevajalka DIANA PUNGERŠIČ. Udeležba v bralnem klubu je brezplačna. Bralni klub je projekt bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.